Terug naar Nieuws

Zorgcafés Dementie

Gepubliceerd op:
Zorgcafés Dementie

Woensdag 20 en 27 maart organiseerden we de Zorgcafés over dementie in De Ludinge in Zuidlaren en in Ons Dorpshuis in Paterswolde.

Een zorgcafé is de plek om lotgenoten te ontmoeten, informatie te krijgen en ervaringen te delen. Buurtwerker Marieke ten Buur organiseerde de middagen. In een korte uitleg vertelde ze wat Neie Naober doet en kan bieden aan mensen met dementie en hun mantelzorgers. Na een korte toelichting over de middag stelde ze de eerste spreker voor.

Oefentherapeut Mariken Jaspers (gespecialiseerd in cognitieve problemen bij mensen met onder andere dementie) vertelde over hoe zij de Ronnie Gardiner Methode toepast in haar werk als oefentherapeut. Deze methodiek wordt onder andere gebruikt bij mensen met beginnende dementie. Daarna gingen de aanwezigen oefeningen doen vanuit deze methodiek. Hierbij deed iedereen actief mee en verscheen er op vele gezichten een glimlach.

Na een korte pauze vertelden begeleidster Renske van dagbesteding Zorgboerderij Midlaren en begeleidster Agnès van dagbesteding De Horst aan de hand van foto's hoe hun dagbesteding voor mensen met (beginnende) dementie eruitziet en over het belang van dagbesteding. Wat zij in de praktijk vaak zien, is dat dagbesteding in een te laat stadium wordt aangevraagd, waardoor deelnemers soms niet meer mee kunnen doen en tussen wal en schip komen te vallen.

Tijdens de bijeenkomst werden er verschillende vragen gesteld. De belangrijkste conclusies voor de zorg voor de betrokkene zijn: alles is maatwerk en het is belangrijk dat hij/zij zoveel mogelijk (maatschappelijk) actief blijft.

Naast de sprekers was ook aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden. Na afloop was er gelegenheid om de sprekers en de aanwezige Casemanager Dementie van Zorggroep Drenthe vragen te stellen. Ook werd er persoonlijk met elkaar gepraat en ervaringen uit gewisseld. Vooral dat laatste bleek voor veel aanwezigen erg belangrijk!

Foto's

Bekijk ook

23-07-2024

Kledingbeurzen en Speelgoedbeurs

Ook dit najaar organiseren de vrijwilligers van Kledingbeurs Paterswolde traditiegetrouw weer de populaire kledingbeurzen en Speelgoedbeurs in Ons Dorpshuis in Paterswolde. De beurzen kunnen al jaren rekenen op een grote belangstelling! Regelmatig wordt de aanmelding voor deelname vroegtijdig geslo…
Lees meer
 
19-07-2024

Zomersluiting Huiskamer De Aanloop

  Op 2 en 9 augustus is de Huiskamer De Aanloop in Zuidlaren gesloten.
Lees meer
 
18-07-2024

Summer Beach Party

Na het grote succes van vorig jaar organiseert het Jongerenwerk, in samenwerking met Jong Tynaarlo, deze zomer weer drie keer een Summer Beach Party. Elke maand in een ander zwembad in onze dorpskernen. Dit waterfestijn is bedoeld voor jongeren vanaf 12 jaar uit de gemeente Tynaarlo. Naast dat je n…
Lees meer