Terug naar Nieuws

Ervaringen van twee jonge mantelzorgers

Gepubliceerd op:
Ervaringen van twee jonge mantelzorgers

Wist je dat één op de vijf jongeren tussen de 8 en 23 jaar jonge mantelzorger is? Zij zorgen voor - of hebben zorgen om - een langdurig ziek of gehandicapt familielid. Dit grijpt zwaar in op hun (jonge) leven. In de gemeente Tynaarlo kunnen ze ondersteuning krijgen van één van onze jongerenwerkers. In De Krant van Tynaarlo van vandaag vertellen twee jonge mantelzorgers uit de gemeente over hun ervaringen.

Mila helpt onder anderen thuis met het naar bed gaan van haar broer met de spierziekte Duchenne. Ondanks dat haar broer steeds meer afhankelijk wordt van zorg, probeert de familie er zo positief mogelijk mee om te gaan: “We kijken vooral naar wat hij nog wel kan. … Toch leef je als gezin in een soort bubbel, je bent altijd bezig met de zorg die hij moet krijgen.”

Briahna vertelt hoe ze haar leven heeft moeten aanpassen aan haar vader die een posttraumatische stressstoornis (PTSS) heeft: “Ik kon vooral veel dingen niet doen, zoals lawaai maken of vriendjes mee naar huis nemen. Ik heb het gevoel dat ik wel dingen gemist heb, uitjes en feestjes bijvoorbeeld. Ik was soms meer een robot dan een kind, met allerlei patronen die ik moest aanleren.”

Jongerenwerker Jade licht haar werk voor jonge mantelzorgers in de gemeente Tynaarlo als volgt toe: “Mensen vinden het vanzelfsprekend om zorgtaken op zich te nemen, maar het doet natuurlijk wel wat met je. Er zijn de zorgtaken zelf, maar ook de emoties die gepaard gaan met een langdurige ziekte eisen hun tol. … Ik hoor soms van jongeren dat ze hun situatie niet als mantelzorg herkennen, omdat het zorgen voor hen als vanzelfsprekend voelt. Maar ook omdat er niet altijd zorgtaken bij komen kijken. De nadruk ligt dan vooral op het zorgen maken om, rekening houden met. Ook dat kost jongeren energie en ook dan ben je jonge mantelzorger.”

Wil je na het lezen van het hele artikel in De Krant van Tynaarlo meer weten over wat Neie Naober voor jonge mantelzorgers kan betekenen? Kijk dan op onze website of neem contact op met Jade Damstra: j.damstra@neienaober.nl of (06) 820 840 74.

(Foto: Jos Smit)

Foto's

Bekijk ook

23-07-2024

Kledingbeurzen en Speelgoedbeurs

Ook dit najaar organiseren de vrijwilligers van Kledingbeurs Paterswolde traditiegetrouw weer de populaire kledingbeurzen en Speelgoedbeurs in Ons Dorpshuis in Paterswolde. De beurzen kunnen al jaren rekenen op een grote belangstelling! Regelmatig wordt de aanmelding voor deelname vroegtijdig geslo…
Lees meer
 
19-07-2024

Zomersluiting Huiskamer De Aanloop

  Op 2 en 9 augustus is de Huiskamer De Aanloop in Zuidlaren gesloten.
Lees meer
 
18-07-2024

Summer Beach Party

Na het grote succes van vorig jaar organiseert het Jongerenwerk, in samenwerking met Jong Tynaarlo, deze zomer weer drie keer een Summer Beach Party. Elke maand in een ander zwembad in onze dorpskernen. Dit waterfestijn is bedoeld voor jongeren vanaf 12 jaar uit de gemeente Tynaarlo. Naast dat je n…
Lees meer