Terug naar Nieuws

Eerste Zorgcafé druk bezocht

Gepubliceerd op:

Dinsdag 14 maart organiseerden we het eerste Zorgcafé in Ons Dorpshuis in Paterswolde met als thema ‘alzheimer en dementie’. Een zorgcafé is de plek om lotgenoten te ontmoeten, informatie te krijgen en ervaringen te delen. Dat hier behoefte aan is, bleek duidelijk door de grote opkomst in het Dorpshuis.

Buurtwerker en organisator Marieke ten Buur was blij verrast met de grote opkomst: ‘Er blijkt duidelijk behoefte te zijn voor dergelijke informatiemiddagen.’ Jongerenwerker Robin Geertsma trad als gastheer/presentator op. Na een korte uitleg over het hoe en waarom, stelde hij de eerste spreker voor.

Jos Verkuijl, geriater bij het Martini Ziekenhuis, vertelde over de medische kant van alzheimer. Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie en komt vooral voor bij ouderen. Verkuijl legde uit hoe de diagnose ‘alzheimer’ tot stand komt.

Na zijn betoog werden er verschillende vragen gesteld. De belangrijkste conclusies voor de zorg voor de betrokkene zijn: alles is maatwerk en het is belangrijk dat hij/zij zoveel mogelijk (maatschappelijk) actief blijft. Wat voor mogelijkheden Neie Naober hiervoor biedt, kwam na een korte pauze aan de orde tijdens het interview met buurtwerker Yvette Hovenkamp. 

Als derde en laatste spreker nam casemanager Viola Scheper van Icare het woord. Na de diagnose adviseert het ziekenhuis de huisarts meestal om een casemanager in te schakelen. Een casemanager is een onafhankelijke en vaste begeleider voor mensen met dementie én hun naasten. Een casemanager informeert, begeleidt, denkt mee, adviseert en regelt zorg.

Na afloop was er nog alle gelegenheid om de sprekers vragen te stellen en persoonlijk met elkaar te praten en ervaringen uit te wisselen. Vooral dat laatste bleek voor veel aanwezigen ook erg belangrijk. Een aanwezige mantelzorger verwoorde het zo: ‘Het was fijn te merken dat ik niet de enige ben die tegen bepaalde zaken en soms onbegrip van anderen aanloop!’

Heeft u dit Zorgcafé gemist? Op dinsdag 28 maart organiseert Neie Naober vanaf 15.00 uur een Zorgcafé met het zelfde thema in Zuidlaren. Locatie De Aanloop, Hoofdingang Nieuw Laarhof aan de Hofakkers. Er is een open inloop, je hoeft je niet op te geven.

In juni wordt er in beide plaatsen een Zorgcafé georganiseerd met als thema: ‘Mantelzorg’.

Wilt je meer weten over het Zorgcafé? Neem dan contact op met buurtwerker Marieke ten Buur: m.tenbuur@neienaober.nl of (06) 265 439 02 of kijk hier.

Foto's

Bekijk ook

01-12-2023

Spelmiddagen Senioren Tynaarlo

Dit jaar heeft een aantal enthousiaste mensen het plan opgevat om de spelmiddagen voor senioren in de gemeente weer nieuw leven in te blazen. Voor het opstarten ervan hebben ze hulp gevraagd aan én gekregen van één van onze Buurtwerkers. Voor de corona-uitbraak werden er in de …
Lees meer
 
28-11-2023

Sluiting VIP! Tynaarlo in kerstvakantie

In verband met de kerstvakantie is het kantoor VIP! Tynaarlo van 22 december 2023 t/m 1 januari 2024 gesloten. Voor spoedgevallen kun je contact opnemen met ons centrale telefoonnummer: (0592) 749 332.
Lees meer
 
21-11-2023

Kookclub Vries zoekt nieuwe leiding

Vorig jaar is in Vries de Kookclub voor jongeren vanaf groep 6 t/m 21 jaar  gestart. Het was een groot succes. In verband met ziekte bij de huidige leiding zijn we op zoek naar nieuwe begeleiders. Kookclub Vries is een mooi initiatief om jongeren bewust te maken van gezonde voeding tijdens een…
Lees meer