Terug naar Nieuws

Eerste Zorgcafé druk bezocht

Gepubliceerd op:

Dinsdag 14 maart organiseerden we het eerste Zorgcafé in Ons Dorpshuis in Paterswolde met als thema ‘alzheimer en dementie’. Een zorgcafé is de plek om lotgenoten te ontmoeten, informatie te krijgen en ervaringen te delen. Dat hier behoefte aan is, bleek duidelijk door de grote opkomst in het Dorpshuis.

Buurtwerker en organisator Marieke ten Buur was blij verrast met de grote opkomst: ‘Er blijkt duidelijk behoefte te zijn voor dergelijke informatiemiddagen.’ Jongerenwerker Robin Geertsma trad als gastheer/presentator op. Na een korte uitleg over het hoe en waarom, stelde hij de eerste spreker voor.

Jos Verkuijl, geriater bij het Martini Ziekenhuis, vertelde over de medische kant van alzheimer. Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie en komt vooral voor bij ouderen. Verkuijl legde uit hoe de diagnose ‘alzheimer’ tot stand komt.

Na zijn betoog werden er verschillende vragen gesteld. De belangrijkste conclusies voor de zorg voor de betrokkene zijn: alles is maatwerk en het is belangrijk dat hij/zij zoveel mogelijk (maatschappelijk) actief blijft. Wat voor mogelijkheden Neie Naober hiervoor biedt, kwam na een korte pauze aan de orde tijdens het interview met buurtwerker Yvette Hovenkamp. 

Als derde en laatste spreker nam casemanager Viola Scheper van Icare het woord. Na de diagnose adviseert het ziekenhuis de huisarts meestal om een casemanager in te schakelen. Een casemanager is een onafhankelijke en vaste begeleider voor mensen met dementie én hun naasten. Een casemanager informeert, begeleidt, denkt mee, adviseert en regelt zorg.

Na afloop was er nog alle gelegenheid om de sprekers vragen te stellen en persoonlijk met elkaar te praten en ervaringen uit te wisselen. Vooral dat laatste bleek voor veel aanwezigen ook erg belangrijk. Een aanwezige mantelzorger verwoorde het zo: ‘Het was fijn te merken dat ik niet de enige ben die tegen bepaalde zaken en soms onbegrip van anderen aanloop!’

Heeft u dit Zorgcafé gemist? Op dinsdag 28 maart organiseert Neie Naober vanaf 15.00 uur een Zorgcafé met het zelfde thema in Zuidlaren. Locatie De Aanloop, Hoofdingang Nieuw Laarhof aan de Hofakkers. Er is een open inloop, je hoeft je niet op te geven.

In juni wordt er in beide plaatsen een Zorgcafé georganiseerd met als thema: ‘Mantelzorg’.

Wilt je meer weten over het Zorgcafé? Neem dan contact op met buurtwerker Marieke ten Buur: m.tenbuur@neienaober.nl of (06) 265 439 02 of kijk hier.

Foto's

Bekijk ook

27-03-2024

In het nieuws

Jongerenwerker Jade Damstra vertelt in een artikel van RTV Drenthe over de invloed van jongerenwerkers op kwetsbare jongeren: "Voorkomen vind ik een groot woord. Maar wij ondersteunen bijvoorbeeld jongeren bij het organiseren van activiteiten waar ze zelf behoefte aan hebben. Ze krijgen bij ons vaa…
Lees meer
 
27-03-2024

Speak Up!

In samenwerking met RTV Tynaarlo start het Jongerenwerk binnenkort met de talkshow Speak Up! Zo willen we – naast onze sociale media – met een nieuw en fris concept de jongeren bereiken. Voor RTV Tynaarlo is het een mooie aanvulling op hun tv-uitzendingen. Speak UP! Is een mini-talkshow…
Lees meer
 
21-03-2024

Dementiemonitor Mantelzorg 2024

Iedere twee jaar houdt Alzheimer Nederland samen met het Nederlands Instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg (Nivel) een landelijk onderzoek onder mantelzorgers van mensen met dementie. Iedereen die op een of andere manier betrokken is bij de zorg voor iemand met dementie kan meedoen. Dit ja…
Lees meer